vastgesteld |
NL.IMRO.1699.2012BV002-vg01 |
Het verordeningsgebied is grofweg te verdelen in een vijftal gebieden met elk een eigen karakter en specifieke kenmerken. Het betreft de lintbebouwing langs onder meer de Eenerstraat en Asserstraat en de bebouwing rond de Esweg (zuidkant verordeningsgebied), rond Zandvoort (westkant verordeningsgebied), rond de Langeloërweg (noordkant verordeningsgebied) en Norg Oost. De wijken zijn ingepast binnen de oorspronkelijke wegenstructuur. Daarnaast bevindt zich in een aantal wijken nog van oudsher bestaande bebouwing.
De Steeg
Een specifieke vermelding met het oog op de ruimtelijke structuur behoeft het gebied rond de Steeg. Het gebied kenmerkt zich door oude boerderijen rond een brinkachtige ruimte (een groen (driehoekig) gebied met bomen) en kan worden aangemerkt als het oudste gebied van Norg (achttiende/negentiende eeuw).
De aanwezige boerderijen geven de vroegere agrarische sfeer van het dorp goed weer en het gebied is daarom in zijn geheel aangemerkt als cultuurhistorisch waardevol. De karakteristieke uitstraling uit zich, naast de voorgenoemde structuur, onder meer in de aanwezigheid van agrarische gebouwen met rieten kap en lage gootlijn, beukenhagen op de erfgrens en de veelal open en directe relatie tussen bebouwd, dan wel onbebouwd erf en openbaar toegankelijk gebied. Veel van de aanwezige gebouwen hebben tevens een monumentale status.
Lintbebouwing
De wegen Eenerstraat, Asserstraat, Peesterstraat en Zandvoort kenmerken zich door de van oudsher aanwezige lintbebouwing. Vanwege niet-planmatige ontwikkelingen en invulling van beschikbare kavels met onder andere woningen, winkels en bedrijven, is hier in grote mate functiemenging aanwezig (negentiende en twintigste eeuw). Door de grote verschillen in bouwjaar, wisselende kavelgroottes, individueel vormgegeven bebouwing en de verscheidenheid in functies, hebben deze gebieden een geheel eigen uitstraling ontwikkeld.
Aan de Eenerstraat is een kleine concentratie bedrijven aanwezig. Het betreft onder meer een brandweerkazerne en garage.
Een specifiek bebouwingselement aan de Asserstraat is de korenmolen 'De Hoop'. Deze molen is gebouwd in 1857.
Zuidkant
In het gebied aan de zuidzijde van de kern Norg, tussen de Asserstraat en de Steeg, is de eerste planmatig opgezette woonwijk gerealiseerd. In 1950 zijn hier de eerste woningen ontwikkeld, veelal rijenbouw met een herhaling van de architectonische uitstraling. Voor een deel van deze bebouwing aan de Esweg geldt momenteel een herstructureringsopgave. Dit gebied is vanwege de nieuwe ontwikkelingen buiten het onderhavige verordeningsgebied gelaten.
Noordkant
De noordkant van het verordeningsgebied betreft de gebieden aan de oost- en westzijde van de Langeloërweg.
De bebouwing aan weerszijden van de Langeloërweg vormt de noordelijke afronding van Norg en is gerealiseerd in 1960-1980. Aan de westzijde van de weg, rond de Marke, bestaat de bebouwing hoofdzakelijk uit vrijstaande woningen. Dit deel heeft een ruime en, door de aanwezige houtwallen, tevens een groene uitstraling. Achter deze woonwijk is een sportcomplex gerealiseerd.
De bebouwing rond de Meent betreft een zes verdiepingen tellend wooncomplex met appartementen en omliggende woningen bedoeld voor seniorenhuisvesting. Ten noorden van deze bebouwing ligt het kleinschalige bedrijventerrein 'Ordel'. Het bebouwingsbeeld op het bedrijventerrein Ordel wordt bepaald door relatief kleinschalige bedrijvigheid in combinatie met dienstwoningen op kavels met een oppervlakte tussen de 800 en 1.000 m2.
Aan de oostzijde van de Langeloërweg ligt een wijk met woonbebouwing in de vorm van vrijstaande woningen, afgeschermd door houtwallen. Daarachter zijn specifieke functies aanwezig waaronder een begraafplaats en sportvoorzieningen. Ook is in dit gedeelte van het dorp een 'overloopparkeerterrein' aanwezig, dat gebruikt kan worden bij pieken in de parkeerdruk.
Oostkant
De woonbebouwing rond de Eerste Laan vormt de oostelijke grens van het verordeningsgebied. In de jaren zeventig van de vorige eeuw zijn hier vrijstaande woningen gerealiseerd op (zeer) ruime kavels. Door de aangeplante houtwallen en de weidse opzet vormt deze wijk een geleidelijke overgang naar het achtergelegen landelijk gebied.
Westkant
De bebouwing aan de westzijde van het verordeningsgebied bestaat uit een verscheidenheid in perioden. De oudste bebouwing grenst direct aan het centrum, rondom de weg Zandvoort. Deze bebouwing is gerealiseerd in de jaren zestig van de vorige eeuw.
Daarachter begint de woonbebouwing van de wijken Grootveen I en Grootveen II. De eerste bebouwing stamt uit de jaren zeventig van de vorige eeuw en wordt gekenmerkt door rijenbouw (rond de Mezenstraat/Merelhof). De uitbreidingen daarna hebben zich hoofdzakelijk voorgedaan achter de bestaande bebouwing langs de Eenerstraat en de uitbreiding van de jaren zeventig. De laatste uitbreidingen hebben plaatsgevonden in 1990-2000 (rond de Clemenswerth).
De westzijde van Norg kenmerkt zich door een verscheidenheid aan woningtypen, waarbij de randen hoofdzakelijk bestaan uit vrijstaande bouw. Een bosperceel aan de westgrens zorgt voor een afscherming met het buitengebied.
Specifieke bouwelementen in dit deel van de kern zijn de Garve en de Wiekslag (jaren negentig) en de omringende (woon)bebouwing. Het betreft bebouwing gericht op de huisvesting/verzorging van senioren, bestaande uit zowel appartementen in de twee hoofdgebouwen als grondgebonden woningen langs de Mezenstraat.