direct naar inhoud van Hoofdstuk 4 Juridische opzet
vastgesteld
NL.IMRO.1699.2012BV002-vg01

Hoofdstuk 4 Juridische opzet

De Wro geeft niet aan uit welke elementen een beheersverordening is opgebouwd, c.q. waaruit deze bestaat. De Regeling standaarden ruimtelijke ordening 2008 geeft aan dat de beheersverordening wordt vormgegeven, ingericht en beschikbaar gesteld overeenkomstig IMRO2008 en STRI2008. De voorliggende beheersverordening voldoet aan deze vereisten.

De beheersverordening bestaat uit:

  • een verbeelding;
  • regels.

In de verbeelding zijn de bestemmingen, dubbelbestemmingen en aanduidingen opgenomen.

De regels zijn als volgt opgebouwd:

  • Inleidende regels;
  • Bestemmingsregels;
  • Algemene regels
  • Overgangs- en slotregels.

Hoofdstuk 1, Inleidende regels, bestaat uit een uitleg van de in de beheersverordening gebruikte begrippen, alsmede de wijze van meten. In hoofdstuk 2 zijn de bestemmingen, dubbelbestemmingen en aanduidingen opgenomen. In het navolgende wordt een toelichting gegeven op de bestemmingen, de dubbelbestemmingen en de (gebieds)aanduidingen. In hoofdstuk 3, Algemene regels, zijn de anti-dubbeltelregel, de algemene gebruiksregels, de algemene aanduidingsregels, de algemene afwijkingsregels en de overige regels opgenomen. Hoofdstuk 4 ten slotte bevat het overgangsrecht en de slotregel.

Bestemmingen

Algemeen

Bij het aanwijzen van de bestemmingen is aangesloten bij de bestaande situatie. Bij het bepalen van de regels is aangesloten bij de onderliggende bestemmingsplannen, waarbij het bestemmingsplan Woonwijken Norg leidend was.

In de beheersverordening is het bestaande beleid opgenomen ten aanzien van bed & breakfast en paardenbakken. Deze zijn bij recht toegestaan in alle woonbestemmingen en bij de agrarische bedrijven. Ook werkactiviteiten in de vorm van een beroep of bedrijf aan huis zijn bij recht toegestaan.

Het meest recente gemeentelijke beleid voor aan-, uitbouwen en bijgebouwen bij (bedrijfs)woningen is vertaald in de regels. Deze regeling houdt in dat de gezamenlijke oppervlakte van de aan-, uitbouwen en bijgebouwen, afhankelijk van de grootte van het bouwperceel, ten hoogste 60 m2, 80 m2 of 100 m2 mag bedragen. Daarenboven geldt dat niet meer dan 50% van het bouwperceel mag worden bebouwd. In het geval van medische noodzaak of levensloopbestendigheid mogen aan-, uitbouwen en bijgebouwen worden vergroot tot 80 m2.

Woongebied

De meest voorkomende bestemming is de bestemming 'woongebied'. De bestemming regelt niet alleen woningen met bijbehorende tuinen, erven en bijgebouwen, maar ook alle bij een woongebied behorende functies als groenvoorzieningen, verkeer en verblijf.

Waar naast het wonen bijzondere functies voorkomen, worden deze aangeduid en voor zover nodig geregeld. Dit betreft met name de verzorgingsflats aan de Grootveenweg (De Wiekslag), de woonwagenstandplaatsen aan de Klimopstraat en de bedrijfsactiviteiten die meer omvattend zijn dan de bij recht toegestane werkactiviteiten aan huis. Ook zijn verspreid in het verordeningsgebied een aantal garageboxen aanwezig, die als zodanig zijn aangeduid.

De groenvoorzieningen, een waterpartij en de bestaande houtwallen zijn apart aangeduid.

De bouwregels zijn overgenomen uit het vigerende bestemmingsplan Woonwijken Norg. Er geldt onder meer dat alle gebouwen binnen het bouwvlak moeten worden gebouwd. Het bestaande aantal woningen mag niet toenemen. Voor de goothoogte geldt een hoogte van 4 m als uitgangspunt. Daarmee wordt voorkomen dat bij (vervangende) nieuwbouw zonder meer in twee lagen met kap gebouwd kan worden als daarvan in de bestaande situatie geen sprake is.

Wonen, Wonen - Boerderij en Tuin

De woningen en voormalige boerderijen aan en rond de Steeg zijn niet als woongebied bestemd, maar hebben een specifieke bestemming gekregen. Het betreft hier overwegend beeldbepalende cultuurhistorisch waardevolle bebouwing die dateert uit de tijd dat Norg nog een agrarisch dorp was.

De bebouwing maakt deel uit van het plangebied van het bestemmingsplan Centrumgebied Norg, en betreft een onderdeel waaraan goedkeuring is onthouden. Vanwege de actualisatieplicht is dit gebied meegenomen in de beheersverordening. De boerderijen zijn bestemd als 'Wonen - Boerderij'. Bij recht is het mogelijk deze boerderijen te splitsen in twee wooneenheden. De overige drie woningen hebben de bestemming 'Wonen' gekregen.

De hoofdgebouwen dienen in het bouwvlak te worden gebouwd. Aan- en uitbouwen en bijgebouwen zijn alleen toegestaan voor zover bestaand. De bestaande uitbreiding achter één van de monumentale boerderijen is voorzien van de aanduiding 'uitbreiding hoofdgebouw toegestaan'. De delen van het erf die onbebouwd moeten blijven, zijn bestemd als 'Tuin' of aangeduid als 'bijgebouwen uitgesloten'.

Van de boerderijen die aan en rond de Steeg staan, hebben de meeste de status van rijksmonument. In het bestemmingsplan hebben ze de aanduiding 'specifieke bouwaanduiding – monument' gekregen. De rijksmonumenten worden beschermd door de Monumentenwet.

Daarnaast zijn er gebouwen aangeduid als 'karakteristiek'. Voor deze panden is in de regels een omgevingsvergunning voor het slopen van een bouwwerk opgenomen.

Woongebied - Werkgebied

Langs de zuidzijde van de Eenerstraat is een deel van de bebouwing bestemd als 'Woongebied - Werkgebied'. Hiervoor geldt dat de bedrijfsmatige functies die worden uitgeoefend verder gaan dan de activiteiten die als beroep of bedrijf aan huis kunnen worden aangemerkt. Ook percelen waar op dit moment geen sprake is van bedrijfsmatige activiteiten, maar die wel gelegen zijn in een gebied waar dit mogelijk wordt geacht, worden op deze wijze bestemd.

Binnen deze bestemming zijn - naast het wonen - allerlei lichte vormen van bedrijvigheid toegestaan die in combinatie met het wonen worden uitgeoefend. De bedrijfsactiviteiten zijn nevengeschikt aan het wonen. De regeling komt qua systematiek wel in belangrijke mate overeen met die van de bestemming 'Woongebied'.

Agrarisch met waarden

De weilanden aan de randen van het verordeningsgebied zijn bestemd als 'Agrarisch met waarden'. De landschappelijke waarde van de gronden met deze bestemming houdt verband met de oude essenstructuur die hier nog aanwezig is. Voor een deel wordt de landschappelijke waarde mede bepaald door de ook als zodanig op de verbeelding aangeduide houtwallen.

Voor de bescherming van de landschappelijke en natuurlijke waarden is een omgevingsvergunningstelsel opgenomen. Voor de bescherming van de cultuurhistorische waardevolle elementen, te weten de onverharde wegen (zandpaden), is een dubbelbestemming opgenomen (Waarde - Cultuurhistorie 1).

Aan de westkant van het dorp is een bergbezinkbassin aangelegd. Dit bassin is aangeduid en er zijn bouwregels opgenomen.

Bedrijf

Deze bestemming regelt - naast de gronden op het bedrijventerrein aan de westkant van de Langeloërweg - ook een aantal percelen langs de Eenerstraat en op een enkele andere locatie.

Om bedrijvigheid mogelijk te maken in de naast hogere categorie van de Staat van bedrijven (bijlage 1 van de regels) dan wel bedrijvigheid die daarmee wat betreft geur, stof, geluid en gevaar kan worden gelijkgesteld, is een afwijkingsmogelijkheid opgenomen.

Binnen de bedrijfsbestemming van Asserstraat 36 staat de molen 'De Hoop'. Deze molen is een rijksmonument en is als zodanig aangeduid.

Bedrijf - Nutsbedrijf

De in het verordeningsgebied aanwezige nutsbedrijven hebben een afzonderlijke bestemming gekregen. Het gasontvangststation is aangeduid.

Groen en Groen - Brink

De groenvoorzieningen en de brink in het oude deel van Norg rond de Steeg hebben respectievelijk de bestemming 'Groen' en 'Groen - Brink' gekregen.

Horeca

Deze bestemming heeft betrekking op slechts één locatie in het verordeningsgebied, te weten een horecabedrijf aan de Asserstraat.

Maatschappelijk - Begraafplaats

De begraafplaats heeft een geëigende bestemming gekregen.

Natuur en Bos

De bestemming 'Natuur' ziet uitsluitend toe op het gebied aan de westzijde van het verordeningsgebied. Dit bezit dusdanige natuurwaarden dat bestemming als zodanig wenselijk is.

Aan de noordkant van het verordeningsgebied is een gebied bestemd als 'Bos'. Dit bosgebied maakt onderdeel uit van het ten noorden van de kern Norg gelegen bosgebied.

Sport - Recreatie

In deze bestemming is een aantal voorzieningen opgenomen die te maken hebben met ontspanning en recreatie. Aan de noordwestzijde van het verordeningsgebied bevinden zich een zwembad en een bewegingscentrum. Verder bevinden zich hier een aantal tennisbanen met bijbehorende bebouwing.
Aan de rand van de kern Norg bevindt zich aan de noordoostzijde een complex met sportvelden en een manege.

Verkeer

De doorgaande wegen door het verordeningsgebied zijn bestemd als Verkeer.

Voor het 'overloopparkeerterrein' aan de noordkant van het verordeningsgebied is aangesloten bij het voor deze locatie vigerende bestemmingsplan uit 2011. De gronden die zijn bedoeld voor het parkeren, zijn bestemd als 'Verkeer - Parkeerterrein'. Een deel van de gronden is aangeduid als 'groen'. De overige gronden van deze locatie zijn bestemd als 'Verkeer - Verblijfsgebied'. Ter plaatse van deze gronden wordt gestreefd naar een inrichting als verblijfsgebied.

Dubbelbestemmingen

In de beheersverordening zijn een aantal dubbelbestemmingen opgenomen. Dit betreft de bestemmingen: Leiding – Gas, Waarde – Archeologie 2 en Waarde – Cultuurhistorie.

Leiding – Gas

In deze dubbelbestemming is de gasleiding met de bijbehorende belemmeringenstrook in het zuidelijke deel van het verordeningsgebied vastgelegd. In verband met de veiligheid van de leiding en personen zijn hier beperkingen opgenomen voor het bouwen en voor het uitvoeren van werken en werkzaamheden.

Waarde – Archeologie 2

De gronden met een hoge archeologische waarde en een middelhoge of hoge verwachtingswaarde hebben een beschermende regeling gekregen, namelijk Waarde – Archeologie 2.

Hoewel er een grote diversiteit is aan archeologische zones, bijzondere terreinen en landschapselementen, met een even zo grote diversiteit aan beleidsadviezen voor de onderzoeksmethodiek, is er desalniettemin voor gekozen om alle gronden met een archeologische (verwachtings)waarde in één dubbelbestemming onder te brengen. De bouwregels en het omgevingsvergunningsstelsel zijn voor al deze bestemmingen namelijk identiek, alleen de onderzoeksadviezen verschillen van elkaar. Door de bestemming te koppelen aan de archeologische beleidsadvieskaart, ontstaat een overzichtelijk geheel. Hierdoor is eenvoudig na te gaan voor welke gronden welke onderzoeksplicht geldt. De archeologische beleidsadvieskaart, een uitsnede van deze kaart voor het verordeningsgebied en de toelichting op de beleidsadvieskaart zijn als bijlage bij de regels opgenomen.

Wat betreft de gronden binnen het verordeningsgebied met een onbekende verwachting is aangesloten bij de omliggende verwachtingswaarde (Waarde - Archeologie 2).

Waarde – Cultuurhistorie

De historische wegen, zowel verhard als onverhard, hebben de dubbelbestemming Waarde - Cultuurhistorie 1 gekregen. De bescherming betreft het beloop van de wegen en het onverharde karakter van de zandpaden. Het gebied rond de Steeg (Oud-Norg) heeft de dubbelbestemming Waarde - Cultuurhistorie 2,ten behoeve van het behoud en herstel van cultuurhistorisch waardevolle wegen, paden, groenstructuren, karakteristieke bebouwing.

Waarde - Landschap

De gronden met deze dubbelbestemming zijn mede bestemd voor het behoud, herstel en ontwikkeling van de landschappelijke en cultuurhistorische waarde van de essen, esranden en ontginningen.

Gebiedsaanduiding

Veiligheidszone - gasontvangststation

De risicocontour rond het gasontvangststation is als gebiedsaanduiding opgenomen. Binnen deze contour mogen geen kwetsbare objecten worden gebouwd.

Veiligheidszone - lpg

De risicocontour rond het vulpunt lpg van het verkooppunt motorbrandstoffen aan de Asserstraat is als gebiedsaanduiding opgenomen. Binnen deze contour mogen geen kwetsbare objecten worden gebouwd.

Vrijwaringszone - molenbiotoop

Voor de bescherming van de openheid met het oog op een vrije windvang en het zicht op de molen aan de Asserstraat 36 en Westeind 16 (buiten het verordeningsgebied) zijn beperkingen opgenomen. Het betreffende gebied is aangeduid als 'vrijwaringszone - molenbiotoop'.