Tijdelijk wonen in een recreatiewoning

Algemeen

Een recreatiewoning permanent bewonen mag in Noordenveld niet. Tijdelijk uw vakantiehuis tot hoofdverblijf maken, mag soms wel. Hiervoor vraagt u toestemming via een tijdelijke gedoogbeschikking.

Wat u moet weten

  • Waar u mag wonen en waar u alleen vakantie mag houden, is geregeld via bestemmingsplannen. In het bestemmingsplan van een gebied leest u waarvoor het gebied bedoeld is en wat wel en niet mag

  • Ook als u staat ingeschreven op een ander adres maar vooral verblijft in de recreatiewoning, valt dit onder permanent bewonen

  • Woont u zonder toestemming toch in een recreatiewoning, dan kunt u een boete krijgen 

  • Met een gedoogbeschikking mag u maximaal 1 jaar in een recreatiewoning wonen

  • U hoort meestal binnen 2 weken van ons of u een gedoogbeschikking krijgt. Dit duurt uiterlijk 8 weken

  • Is de recreatiewoning een huurwoning, dan stuurt u bij uw aanvraag een kopie van de huurovereenkomst mee

Wanneer gedoogbeschikking

U kunt bijvoorbeeld toestemming aanvragen om tijdelijk in een recreatiewoning te wonen als u uw huis heeft verkocht en u kunt nog niet in uw nieuwe huis. Of u heeft vanwege een scheiding tijdelijk geen woonruimte. U moet wel kunnen aantonen dat u binnen 1 jaar vertrekt uit de recreatiewoning. Ook moet u kunnen aantonen dat u een binding heeft met gemeente Noordenveld. Bijvoorbeeld omdat u hier vandaan komt en u zich voor langere tijd in Noordenveld wilt vestigen.

Het verstrekken van een gedoogbeschikking is maatwerk. Dat houdt in dat wij kijken naar uw persoonlijke situatie. En naar de soort woning en de omgeving. U heeft nooit automatisch recht op een gedoogbeschikking.

Inschrijven gemeente

Heeft u toestemming gekregen om in een recreatiewoning te wonen en wilt u zich inschrijven in de Basisregistratie Personen (BRP)? Dan stuurt u een kopie van de gedoogbeschikking mee.