Werk

Vluchtelingen uit Oekraïne die kunnen en willen werken, krijgen toegang tot de Nederlandse arbeidsmarkt. U leest hier meer over de voorwaarden.

De tewerkstellingsvergunning die eerder verplicht werd gesteld is niet meer nodig. De vrijstelling geldt sinds 1 april 2022. 

Er geldt een vrijstelling van de twv (tewerkstellingsvergunning)-plicht voor werkgevers die ontheemden uit Oekraïne in loondienst willen nemen. Deze wordt verlengd. U leest hier meer over op de website van de Rijksoverheid: Overgangsregeling ontheemden uit Oekraïne op arbeidsmarkt verlengd.

Voorwaarden

Er is toegang mogelijk tot de arbeidsmarkt onder de volgende voorwaarden:

  • Een ontheemde uit Oekraine heeft een BSN-nummer nodig om te kunnen werken. Vanaf 1 november 2022 is ook de sticker (bewijs van verblijf) verplicht
  • Mensen mogen alleen in loondienst werken
  • De werknemer moet door de werkgever uiterlijk 2 werkdagen voor aanvang van de werkzaamheden worden aangemeld bij UWV
  • De werkgever geeft informatie door zoals werkuren en werkplek

Op de website van de Rijksoverheid vindt u meer informatie over Werk en Inkomen voor vluchtelingen.

Melden

Oekraïners die gaan werken melden dit via oekraine@noordenveld.nl

Werken als ZZP'er

Steeds vaker krijgen wij de vraag of statushouders uit Oekraïne kunnen werken als ZZP’er (bijvoorbeeld als kapper of als nagelstylist). Helaas is dit praktisch niet te realiseren, omdat elke klant dan een TVW aan moet vragen bij het UWV. Voor meer informatie kunt u terecht op de website van het UWV.

Meer informatie

Heeft u vragen over het volgen van een cursus Nederlandse taal of heeft u hulp nodig bij het vinden van werk, neemt u dan contact op door een e-mail te sturen naar oekraine@noordenveld.nl.