Vuilniswagen op waterstof

Inwoners van Noordenveld kunnen hem vanaf volgende week voorbij zien komen: onze nieuwe vuilniswagen op waterstof. Wethouder Alex Wekema nam afgelopen woensdag de sleutel van de wagen in ontvangst. Die kreeg hij uit handen van directeur Wim van Nispen van ESA Trucks, dat de wagen afleverde.

Noordenveld doet mee aan het project REVIVE-project, dat wordt gecofinancierd door de Europese Unie. Naast Noordenveld doen 7 andere Europese gemeenten mee aan het project, waaronder Groningen, Amsterdam en Antwerpen. De waterstofwagens passen binnen de doelstelling om CO2-uitstoot over de langere termijn terug te dringen.

Groen voertuig, groen uiterlijk

Wethouder Wekema is verheugd met de nieuwe aanwinst: “Deze nieuwe vuilniswagen oogt niet alleen schoon, maar is ook echt schoon. Hij stoot geen CO2 uit en gaat bovendien bijna geruisloos door de straten. De groene kleur van de opzetcontainer zorgt ervoor dat de wagen wel degelijk opvalt en sluit mooi aan bij het groene karakter van de wagen.”

Noordenveld beschikt momenteel nog over drie vuilniswagens op diesel. Met de komst van de waterstofwagen wordt van de oudste vuilniswagen afscheid genomen. De huidige witte opzetcontainers worden – wanneer ze af zijn – vanaf nu ook vervangen door containers in Noordenvelds groen.

Chauffeurs maken proefrondes

De komende dagen worden er eerst proefrondes gemaakt met de nieuwe wagen. Onze chauffeurs kunnen op die manier wennen aan het rijden en het legen van containers met de nieuwe wagen.  

Dit project wordt ondersteund door het Clean Hydrogen Partnership en zijn leden Hydrogen Europe en Hydrogen Europe Research onder subsidieovereenkomst nr. 779589.

Logo EU

Het door de EU gefinancierde REVIVE-project is de grootste demonstratie van vuilniswagens op waterstof met brandstofcellen tot nu toe. Hierbij worden 11 voertuigen uitgerust met brandstofcel-aandrijflijn die op 6 locaties in Europa worden ingezet. Het project toont het potentieel voor het CO2-vrij maken van zware voertuigen aan, met het behoud van de operationele flexibiliteit nodig voor stedelijke afvalinzameling.

Logo Revive

Het Clean Hydrogen Partnership ondersteunt onderzoeks- en innovatieactiviteiten op het gebied van waterstoftechnologieën in Europa. Het is gericht op het versnellen van de ontwikkeling van geavanceerde groene waterstoftoepassingen klaar voor de markt, in eindgebruiker-sectoren zoals energie, vervoer, bouw en industrie. Hierbij wordt tegelijk het concurrentievermogen van de waardeketen voor groene waterstof wordt versterkt. De leden van het partnerschap zijn de Europese Commissie, de brandstofcel- en waterstofindustrie vertegenwoordigd door Hydrogen Europe en de onderzoeksgemeenschap vertegenwoordigd door Hydrogen Europe Research. 

Logo Clean Hydrogen Partnership